Marianne Bye Granheim

Marianne Bye Granheim er mezzosopran, og er fra Eidskog i Hedmark. Hun har studert utøvende klassisk sang ved Griegakademiet i Bergen, hvor hun fullførte til toppkarakterer i 2015. Høsten 2020 fullfører hun sin mastergrad i utøvende klassisk sang ved Norges musikkhøgskole under professor Svein Bjørkøy.

Marianne arbeider med et bredt repertoar innen sangfaget. Hun brukes jevnlig som altsolist, og har gjort flere av de mest kjente kirkemusikalske verkene, som for eksempel Händels Messias, Bachs Juleoratorie og Mozarts Requiem. Hun har gjestet flere orkestre – blant andre Trondheimsolistene, Barokkanerne, Follo Sinfonietta, Valdresstrykerne, Lillehammer symfoniorkester, Asker symfoniorkester og Hedemarken symfoniorkester – og en rekke kor. 

Marianne er vokst opp i en sterk visetradisjon, med Erik Bye som bestefar. Hun har lang erfaring med viseformidling, og arbeider jevnlig med flere av Norges største viseprofiler. Med pianist og sanger Maria Spikkeland har hun hatt over 100 konserter landet rundt basert på repertoar i grenselandet mellom klassisk sang og viser. Marianne har i de senere årene inngått et nært samarbeid med Sigmund Groven (munnspiller og komponist), etter at hun og sopran Maren Myrvold bestilte verket «Bønn for drømmen» til tekster av Hans Børli. Verket ble uroppført sommeren 2017, og ble å høre flere ganger som en del av Børli-jubileet i 2018, samt gitt ut på CD i desember 2018. Marianne er fast ansatt som alt i Det norske solistkor, dirigert av Grete Pedersen. Solistkoret holder jevnlig konserter i inn- og utland, og er et av verdens ledende kor.

Marianne har vunnet forskjellige konkurranser og talentstipender; blant annet mottok hun i 2015, 2016 og 2017 Sparebank1 Hedmarks stipend for unge lovende kunst- og kulturutøvere.

Marianne har tidligere vært sanglærer hos Fana musikk og drama i Bergen i tillegg til å undervise barn og voksne privat. Hun leies også inn som instruktør for kor.

Nedenfor vises et opptak fra desember 2018 av Marianne som solist i Hof kirke med Nivalis Barokkensemble og Ole Karsten Sundlisæter som dirigent: «Schlafe, mein Liebster» fra Juleoratoriet av J.S. Bach, BWV248.